Septemberversionen av Mystique hette “En proper förklädnad” och hade ingen mindre än Javi Benitez som gästartist. Javi blev av med bagaget när han flög till Stockholm så Martin fick ta med honom ut på shoppingtur, bland annat behövde han ett par skor. Vi lyckades skaka fram en vettig tråd till hans version av “Gypsy thread”, sedan är det ju något med spanjorer och korttrick. Sätt en kortlek i handen på en spansk trollkarl och han har trolleri för flera dagar. Det löste sig och Javi var fantastisk, det var kul för jag märkte att han stod och tjuvtittade på väldigt mycket av showen. I septembershowen släppte vi lös en hel drös med nya nummer, några repriserades senare, några skulle aldrig återkomma av förklarliga skäl.

Foto: Olav Holten

Jag publiktestade “Zimmermans ring” för första gången, den är rätt marig även om det ser lätt ut när upphovsmannen själv visar den. Det gick lite halvt åt skogen, men jag fick ta nya tag. I den här showen gjorde vi också “Ring i nystan” när en lånad ring försvinner och dyker upp längst in i ett nystan. Vi lät hela publiken bli intrasslad i garnet när nystanet skulle nystas upp. Det såg nog antagligen bättre ut från vår synpunkt på scenen än om man satt i publiken, men samtidigt kul att hela publiken involverades i numret.

Sedan kom tricket med jättesnoret; Martin lade av en jättenysning och fångade upp snoret i hatten (en stor portion slime) varvid Tom virkade en silkesnäsduk i övernaturlig fart. Martin dumpade sedan “snoret” i en låda som stod framme. En låda som jag skulle ha till mina kortmanipulationer, allt var repat förstås, men jag är osäker på hur pass mycket humor vi lyckades åstadkomma med det där.

Inledningen på andra akten var ett nytt nummer med klädborstar som så småningom skulle få namnet “Bröder Borstar Bäst”, Tom gillar allitteration. Klädborsterutinen blev senare inledning på många av våra föreställningar.

Övre bild: Olav Holten, undre bild: Arto Airaksinen

I den här showen gjorde vi också ett nummer där John-Henry fick hicka som vi försökte bota på allehanda absurda sätt, bland andra en stor huvudvridningsillusion som vi fick låna av Tobbe Trollkarl.

Det numret finns tack och lov inte bevarat, vad jag vet iallafall.

Foto: Olav Holten

Vi repriserade tricket med knutar på duk, det finns faktiskt bevarat.

Vem dök upp sedan då? Jo har man sett på maken, det dök upp ett japanskt medium i Martin Hanssons gestalt. Börje Kawasaki, pizzabud och medium var född, han återkom i ganska många föreställningar sedan. Jag och Martin gjorde dessutom vår ljudsketch för första gången, den finns också bevarad till eftervärlden.

Jag minns att Javi verkligen gillade just den, det verkade överhuvudtaget som om han trivdes och hade kul i vårt sällskap och han förstod vad vi siktade mot. Jag misstänker att han har talat gott om oss och gjort så att många trollerikonstnärer i världen har fått upp ögonen för oss.

Foto: Arto Airaksinen

Foto nedan: Olav Holten